CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Friday, July 29, 2011

GIVEAWAY: cenderamata CAMERON HIGHLAND dari Normala Ali


GIVEAWAY: cenderamata CAMERON HIGHLAND dari Normala Ali



Cameron Highland....sedamai namanya..memang prebet place coz every akan pergi sana.Salah satu sebab coz my aunty and uncle ada tinggal kat sana..so, bab penginapan memang tak der masalah..cuma keadaan dan cuaca kat sana dah banyak  berubah tahun demi tahun.Banyak pembangunan esp hotel baru.Apapun, tetap enjoy everytime pergi sana.Pebret eskrem strawbery..nyum2...

boleh tak nak selit pic skali???..huhu



Tazkirah Jumaat

  • Orang yang sentiasa menyediakan dirinya untuk menerima nasihat, maka dirinya akan mendapat penjagaan dari Allah.
  • Orang yang merasa dirinya hina dan rendah dii di dalam ibadat dan taat kepada Allah, maka dia tawadhu kepada Nya dan dia kan lebih dekat dengan Allah dan selalu berusaha menghindarkan maksiat.
  • Seandainya orang tuamu marah kepadamu, ia ibarat menabur baja ada tanamannya.
  • Selalu baiklah tutur katamu dan halus budi bahasa mu serta manis senyum wajahmu kernaa engkau akan disukai orang.
  • Jauhilah sifat dusta, sebab berdusta itu mudah sekali mengerjakannya bagaikan memakan daging burung.
  • Usahakanla dirimu agar tidak mengeluarkan kata-kata yang busuk dan kotor serta kasar kerna engkau akan lebih semangat bila berdiam diri.
  • Barangsiapa yang penyayang akan tentu disayangi.
  • Ambillah harta dunia sekadar keperluan dan nafkahkanla yang selebihnya untuk bekalan akhirat mu.

Thursday, July 28, 2011

Masih wujudkah????

Masih wujudkah lagi mak tiri macam dalam citer laila manja dan cinderella??? lu pikir lu jawab la erk...bagi aku maybe masih wujud lagi mak2 tiri macam nie..esp bila berkaitan dengan harta...maklumla, kerna harta, hati jadi buta..erk, mcm pantun dua kerat jer..huhu
kisah2 anak tiri nie jarang bebenor kuar masuk berita tv tapi kes dera pembantu rumah banyok udah terjadi..kdg2 ada gak kes pembantu umah dera majikan, ermmm terbalik la pulak...kdg2 tak masuk dek akal plak rasanya.
Cuma yang selalu kita  dengar sekarang nie kes bayi didera atau kes bayi meninggal gara2 tersedak susu kat rumah BS atau nursery.Terlalu kerap sangat masuk dlm front page news paper.Ngeri..tu la yang menjadi salah satu reason kenapa aku sanggup berhenti keje dan jaga anak sendiri..Sayang wooo..dah la bertahun tunggu nak dpt sorang nie..
Makin maju dunia manusia nie makin cetek pemikiran depa.Alhamdulillah kita tinggal kat bumi yang masih aman.Kalu tinggal kat US atau Canada, alamaknya mungkin kita salah sorang yang ditembak mati dlm kes tembakan rambang yang selalu kita dengar kat tv tu..takutnya dengar, Subhanallah, minta dijauhi.Tapi kita nie selalu lupa nak bersyukur dengan apa yang kita ada.Tu la yang jadi masalah nyer pada pemikiran rakyat kita sekarang nie.Asyik tau nak menang jer..pemikiran dah kedepan tapi AKAL dan KEWARASAN masih lagi dibelakang..renung2 kan la wahai umat manusia..usia bumi nie pun makin pendek dan hampir ke penghujungnya...

Wednesday, July 27, 2011

wordless wednesday


pic masa raya eid tahun lepas, masa nie preggy dlm 38 weeks..gemuksss tak?...wink..wink..

mama cutie little pie is 10 months today


oooo...sungguh cepat dan pantas masa berlalu...sekejap ajer comel bucuk mama nie dah masuk 10 bulan.Dah besar dan gemukss...haha

  • makin terasa beratnya bila mama nak dukung, so memang mama tak kan dukung Darwisy bila kuar jalan2, baba yang dukung..kalau berdua bawa stroller senang..hehe...lenguh tangan mama erk
  • semakin tegap berdiri dan dah mula goyang2 punggung..sangat2 comel dan buat mama dgn baba geram
  • sangat suka membebel dan merengek..tak boleh tinggal sorang2...so, kalau mama nak mandi kena bukak sket pintu toilet..huh, mencabar sungguh
  • mula pandai buat songel bila time makan, kita sudu bubur dia makan meja plak..geram2, kdg2 terlepas gak tgn kena piat telinga...sorry yer laling...piuh manja jer
  • suka main dgn remote tv, then ketuk2 kat lantai.kdg2 pndi sorok kan plak..jenuh mama nak cari kalu hilang
  • mula tumbuh gigi, yeyeye...sgt teruja sebab first son kan..hehe..hari2 tgk gigi Darwisy, mama plak yang lebih2..

Tuesday, July 26, 2011

Tuesday- Let's learn English

Word confusion - part 2

1) cue : hint
    queue : a line of people waiting

2) for : on behalf of
    four : a number

3) hear : to listen
    here : in this place

4) hour : sixty minutes
    our : belonging o us

5) hole : an opening 
    whole : all, entirely

6) knew : had knowledge of
    new : fresh

7) knight : a man with tittle ' sir '
    night : a time after sunset

8) knows : has knowledge
    nose : part of the face 

Monday, July 25, 2011

Fav place tmpat Darwisy lepak tgk tv

Semenjak dua dah pandai memanjat coffee table..bila tgk tv pun nak lepak atas meja tue..dah macam 'Tuan Kecik' mama tgk..



2 pos menarik lagi control macho dari Darwisy unutk semua..huhu

Friday, July 22, 2011

Tazkirah Jumaat

Adap ketika sedang berpuasa :

  1. jauhkan diri daripada melakuka perkara yang tidak baik dan maksiat
  2. mengelak dan menjauhkan diri daripada melakukan perkara yang boleh membatalkan puasa
  3. menahan diri daripada  mengikut  hawa nafsu
  4. ketika berbuka mkanla secara bersederhana dan tidak membazir
  5. kurangkan tidur sewaktu siang
  6. sentiasa melakukan perkara2 yang baik seperti membaca Al-Quran,bersedekah,berzikir.
  7. mengharapkan ibadah puasa pada hari tersebut adalah sebaik2 ibadat dan akan mendapat ganjaran daipada Allah.

Wednesday, July 20, 2011

Tuesday, July 19, 2011

Tuesday- Let's learn English

Word confusion: Word which sound a like or nearly but have different meaning.

1) Accede : to gave way / to agree
    Exceed :  to be more than

2) Advise : to inform
    Advice : helpful information 

3) Angle : a heavenly messenger
    Angle : a corner

4) Beach : the sea shore
    Beech : a tree

5) Been : has existed
    Bean : a vegetable / seed

6) Celery : a vegetable
    Salary : wages paid monthly

7) Ceiling : the roof 
     Sealing : fastening tight

8) Cereal : grain used as a food
     Serial : a story told in parts


Friday, July 15, 2011

Tazkirah Jumaat

Janganla bersedih, pilihan Allah adalah pilihan yang terbaik...

Aku rela Allah sebagai Tuhanku, Islam sebagai agamaku dan Muhammad sebagai nabiku..

Bangunla, jika Ia menghendaki anda berdiri dan dudukla jika Ia menghendaki anda duduk.Bersabarla jika Allah menjadikan anda fakir dan bersyukurla jika Allah menjadikan anda kaya.

Janganla mengatur masalah yang ada padamu.kerna orang yang suka mengatur akan membinasakan diri mereka.Maka terimala seadanya dengan redha dan rela hati kerna Dia adalah sebaik-baiknya pengatur bagi hidupmu.


Thursday, July 14, 2011

menitis air mataku...

Ya Allah, berat sungguh dugaan yang diterima...maaf nyer, entry memang sedih kali ini..Baru membaca cerita sedih tentang seorang anak kecil berusia 4 tahun yang menghidap heart problem dan beberapa lagi penyakit yang akhirnya membawa dia 'pergi' baru2 ini..
Nak share dengan u all, boleh la baca tentang kisah adik Iqbal ini dekat blog nie..tuan punya blog nie copy citer dia dari majalah mestika baru2 nie..nazim
Doakan moga roh adik Iqbal tenang di syurga dan semoga family adik Iqbal dapat menerima kehilangannya dengan reda..tiap yang terjadi itu ada hikmahnya..

P/S : sambil baca sambil peluk dan cium Darwisy..dalam hati berdoa agar anakku ini dilindungi oleh Allah dan sihat selalu hendaknya..sedangkan demam pun kita dah gelisah inikan pula sakit kronik..

Wednesday, July 13, 2011

Tuesday, July 12, 2011

welcome home

Alahmdulillah selamat tiba di rumah....penat setelah hampir 9jam perjalanan Kuala Terengganu-Penang...huhu..

Wednesday, July 6, 2011

wordless wednesday # 2


Sampai atas meja anak aku nie merangkak..nasib baik tokei kedai senyum2 kambing jerk..huhu

wordless wednesday

Pic of the day....
"
"
"
"
"
"
"
"
"

sooooo cute....




"
"

Monday, July 4, 2011

miscarriage

Ermm..sungguh sedih dan terkejut..Dalam happy nak menyambut baby ke-2 dalam hidup kami, last week on friday tetiba jer start bleeding.Bila sms my SIL tanya, dia kata sometimes memang normal..but then rasa memang tak sedap hati, so next day ajak hubby gi scan coz mmg plan nak bukak buku merah kat KK..Masa scan tu doc kata baby baru 5weeks ++..tapi kalau ikut kiraan last LMP sepatutnya dah masuk 11weeks ++..Dan bad news nyer, denyutan baby tak der..Ya Allah, mmg shock betul..
Doc suh mai semula check 11 july nanti..Tapi bleeding makin banyak plak, so last tuesday terus gi hospital..Kena la admit, and Doc  buat scan n check mmg betul tak der heartbeat..Ermm..tak terkata buat kali kedua..but Doc tak mo buat D&C time tu, dia suh tunggu lg dua minggu..So rabu boleh balik umah..Balik umah pun tak duk diam gak, asyik jalan2..beli barang dapur la, pergi pantai la..merata berjalan..Finally mlm khamis perut rasa sakit yang amat sangat, mcm org nak deliver masa tue...sampai nangis2 dekat hubby, siap ckp kat hubby kalau tak ok dalam 1/2 jam kita gi spital yer..Tiba2 rasa nak pi toilet, bila pi jer terus ketulan tu jatuh..Sangat terkejut dan blurr sekejap kat dalam toilet..tapi kontrol diri daripada panggil hubby..dah settle semua baru kuar toilet and bagitau hubby apa yang jadi..And sakit perut contaction tu terus hilang..Next day gi jumpa Doc and scan..Doc kata dah clear..so tak yah buat D&C..
Pandang muka hubby, hubby pandang muka kita..memang sedih...First time alami keadaan mcm nie..mmg tak terkata...Maybe bukan rezeki kami buat masa nie..Alhamdulillah, sekarang dah semakin sihat dan aktif semula untuk melayan kerenah Darwisy yang semakin lasak dan sibuk nak belajar berjalan nie..

Friday, July 1, 2011

Darwisy is 9 months now





Alhamdulillah, Darwisy dah menjangkau genap 9 bln  last monday..lambat sket update coz I baru keluar dari hospital semalam..Apapun, anak mama semakin aktif dan ceria..

Lets see his millage for this month :
  • Nampak gaya berat ada sedikit pertambahan maybe skrg dah mencecah 8kg...bagus2, walaupun carta BMI semakin menurun dek tinggi yang terlalu mendadak dibandingkan dgn berat yang ciput2 meningkat..Darwisy tetp maintan mcm baba dia, kurus dan tinggi..janji sihat kan..:)
  • Sekarang dah boleh berdiri sendiri tanpa bantuan org atau sofa..bagus anak mama nie
  • Dah start bagi Darwisy makan roti sebagai alas perut untuk petang..dia sgt suka makan roti coklat...yum2
  • Suka main sendiri, merayap dalam bilik, celah pintu, dalam store..
  • Tak boleh duk lama2 dlm carseat, boring..suka duk depan dengan mama, dpt godek2 dashboard kete baba..hehe...bila kita marah, dia buat tak tau jer..hehe..comel sangat..
  • Pandai bergaya depan camera...comel..comel...letih jadi model pd makcik...maklumla DSLR baru..
  • Sudah mula pandai buat hal malam2, mesti bangun dan nangis..sampai guling2..mcm budak tenit nie..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...