CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Monday, October 31, 2011

Harta berharga bagi seorang isteri

Bagi seorang wanita, harta yang paling berharga di dalam hidup ini adalah seorang suami yang soleh. Kepadanyalah, seorang isteri akan merasakan kebahagian di dalam hidupnya dan di Akhirat kelak. Keberuntungan yang akan diterima seorang isteri, jika dia menyakini hidupnya, memberikan segala cinta, perhatian, dan kasih sayangnya kepada suami yang soleh. Kerana pada diri si suamilah, seorang isteri akan mendapatkan apa yang didambanya; Ketenangan, keteduhan, kedamaian, perlindungan dan cinta serta sayang.
Suami yang soleh adalah seorang yang dapat membahagiakan isteri dan anaknya, serta keluarganya baik di dunia ini ataupun di Akhirat kelak. Seorang suami yang soleh tidak akan memberi makan isteri dan anak-anaknya kecuali dengan harta yang halal.Seorang suami yang soleh adalah seorang suami yang mampu menjaga amanah yang diberikan kepadanya. Dan isteri adalah amanah yang diberikan kepada seorang lelaki yang menjadi suaminya.
Suami yang soleh adalah seorang suami yang mampu memperlakukan isteri dan anaknya dengan sifat-sifat yang terpuji, seorang suami yang soleh akan selalu memperlakukan isterinya dengan sabar; sabar dengan setiap kesalahan-kesalahan isterinya, dan memperlakukan isterinya dengan kelembutan dan penuh maaf saat isteri dipenuhi dengan emosi dan kemarahan.
Suami yang soleh adalah suami yang mampu menjadi pemimpin di dalam rumah tangganya. Seorang suami bagaikan pemerintah di dalam rumah tangganya, seorang suami yang soleh adalah yang mampu memperhatikan hak dan kepentingan rakyatnya di dalam pemerintahan yang dipimpinnya, iaitu isterinya.
Seorang suami yang soleh akan selalu mampu bersikap bijaksana di dalam tindakannya, menghargai pendapat isterinya, dan jika terjadi perbezaan pendapat dengan isterinya, dengan sikap terpuji dan penuh cinta kasih menghargai pendapat sang isteri, serta mencari titik temu bersama dalam kerangka yang diperintahkan oleh Allah dan mejauhi segala yang dilarang oleh Allah.
Seorang suami yang soleh akan selalu mampu menjadi teladan terpuji buat isteri dan anak-anaknya. Mampu menumbuhkan kebiasaan-kebiasaan yang baik, dan mendidik diri, isteri, dan anak-anaknya untuk menapak di jalan-jalan yang menuju keredhaan Allah.
Seorang suami yang soleh adalah seorang suami yang mampu membuat dirinya, isterinya dan anak-anaknya mencintai ilmu, menguasai ilmu dan mampu mengamalkannya, menjadikan ilmu yang diperolehnya itu bermanfaat bagi bangsa, negara, dan agamanya.
Seorang suami yang soleh adalah seorang suami yang mampu membuat isterinya dan anak-anaknya tumbuh, dan berkembang menjadi peribadi yang luar biasa serta menapak tangga-tangga kejayaan di dunia ini dan Akhirat kelak.
Seorang suami yang soleh adalah seorang suami yang akan selalu menjaga isteri dan anaknya dari api neraka…

GA 2nd annivesary Sweet Lizahanum


wish to win this great book...insyaAllah...

sila ringan2 kan tgk klik pd banner ya...tq

KAMI 1st GA


Everything that she's make was cute and gorgeous....

sapa nak join GA nie, click pada banner yer..

wish me luck... 

Friday, October 28, 2011

13 months of Amirul Darwisy



Alhamdulillah, anak mama masih diberi ruang uttuk bernafas di muka bumi ini...so far tak bnyk perubahan pada fizikal Awisy, excpt ada gumukssss sket, coz mama dh start bg mkn 3 times a day..hehe...itu pun coz Awisy bgn awal pg sekarang araound 7am..so, 1st meal at 9am, lunch at 2.30pm and last for dinner at 7pm...gumukssss, chubby and cutess... i likesss...

  • semakin cranky and manja sangat2 esp dengan baba...balance, the whole day morning to noon dengan mama and night dgn baba smpaila time tido, ikut jer la bontot mama dgn baba..haha...but, Awisy cpt mesra dgn org..tp kena tgk dulu rupa org tu, kalau ensem dgn cntk dia mmg suka esp anak dara..kalau atok2 pki ketayap, yg ada janggut atau misai putih mmg out la...awal2 dia dh lari..haha...pndi sungguh
  • dah pndi peganng botol air dan botol susu sendiri...and dh pndi makan dgn tangan sendiri esp roti dan buah...part nasi tu blm lg la
  • terpikir nk bg Awisy adik, but stop dulu la..coz dia amat jeles bila mama @ baba hold baby..haha...kalau nmpk mama dukung baby, dia akan tolak baby tu, tarik2 baju..sungguh la anak mama nie, manja..
  • fav food takat nie, plain brad gardenia and drink plak air kosong jew...bgs anak mama nie, diet yg seimbang, tk minum manis2...tak pe la, janji anak mama nie dah terlebih manis yer...
  • suka ikut mama masak kt dapur, kita tung tang  masak, dia tung tang dgn tutup tupperware dan pinggan..haha...dh pndi tumbuk lesung you..haha...agaknya nak jadi chef kot...InsyaAllah...



Monday, October 24, 2011

Lazy bum bum...

Yaya...mood malas sudah datang..malas untuk update blog, malas untuk buat apa saja..hahaha...di tambah pula dengan keadaan line tenet yang gerak macam siput...tensen ko.....

Nanti la update yer.....

Friday, October 21, 2011

7 cara bersahabat


7 Cara Bersahabat Kerana Allah

1.Memberitahu temannya bahawa dia kasih dan suka kepadanya
Nabi Muhammad S.A.W bersabda
'Jika seseorang kasih kepada seseorang makan hendaklah dia memberitahu temannya'
(HR Abu Daud)

2.Apabila berpisah dengan seseorang maka hendaklah dia mendoakan sahabatnya tanpa pengetahuannya
Nabi Muhammad S.A.W bersabda
'Setiap hamba muslim yang mendoakan saudaranya tanpa pengetahuannya pasti akan didoakan malaikat dengan berkata engkau juga akan mendapat seumpamanya'
(HR Muslim)

3.Sentiasa bermanis muka ketika berjumpa sahabatnya
Nabi Muhammad S.A.W bersabda
'Janganlah kamu meremehkan kebajikan sedikit pun , sekalipun   dengan berjumpa temanmu dalam keadaan wajah yang ceria'
(HR Muslim)

4.Segera bersalaman ketika bertemu dengan temannya
Nabi Muhammad S.A.W bersabda
'Setiap dua orang Islam yang berjumpa dan bersalaman pasti akan diampunkan dosa keduanya sebelum mereka berpisah'
(HR Abu Daud)

5.Amalan ziarah-menziarahi
Nabi Muhammad S.A.W bersabda
'Hendaklah kamu menziarahi sesekali nescaya akan menambas kasih sayang antara kamu'

6.Memberi Hadiah
Nabi Muhammad S.A.W bersabda
'Hendaklah kamu saling memberi hadiah nescaya kamu akan berkasih sayang'
(HR Thabrani)

7.Membantu sahabat-sahabatnya dalam kesusahan
Nabi Muhammad S.A.W bersabda
'Orang yang berjalan untuk menunaikan hajat sahabatnya lebih baik daripada orang yang beriktikaf selama 2 bulan'
(HR Hakim)

Saturday, October 15, 2011

Libresse, absorption is nothing without fit

Edisi khas iklan Libresse...khas untuk kaum hawa sahaja...hahaha...
Meh nak citer sket, pagi ni pi check post box tiba2 ada satu yellow box..very attractive..haha...sekali tgk kotak Trial Pack Libresse...ek, bila masa aku apply nie?...dum dum dah muncul dlm post box...heran mak...tapi dah org nak bagi free, kita pun terima dengan muka tersenyum yg paling manis dan mengancam..hahaha..gelak gelak...

Actually dah pnh try pun sebelum nie, ok gak la...tp i lebih suka pki kotex u...Apapun, tima kasih banyak2 yer...

menarik sungguh box nie...

few trial pack in one

Friday, October 14, 2011

Indahnya sebuah pernikahan itu






“Buat isteriku yang comel dan tercinta

Terima kasih kerana marah kalau abang tido lambat

Boleh la abang bangun awal-awal pagi

Then kita solat Subuh sama-sama..

Tapi kalu abang tak bangun gak,

ayang cubit je pehe abang

abang xkan murka..

Lagi abang sayang ade la..

Buat isteriku yang comel dan tercinta

Terima kasih kerana jaga makan minum abang

Tengok skarang abang da nak gemok da

Takde la kurus je macam mula2 kawin dulu..

Ke memang nak abang jadi gemuk ni?

Ayang takut orang lain berkenan kat abang ek?

Jangan bimbang atau ragu okeh,

Cintaku hanya eksklusif untukmu sayang..

Buat isteriku yang comel dan tercinta

Terima kasih kerana tolong iron baju abang

Sebab abang memang allergic sket bab iron2 baju

Jangan risau la nanti abang potong rambut..

Skarang abang dah tak selekeh macam dulu

Rambut da kemas, baju da kemas, senyum memanjang

Hidup terurus, amal pon terjaga, badan pon berisi juge”

Argghh, nyesal giler kawin LAMBAT!!!

Thursday, October 13, 2011

Apam polka dot...Alhamdulillah, menjadi gak...uhuksss...





nie resepinya :


- 3 biji telur gred A (dr peti sejuk)
- 1 cawan gula
- 1 sudu teh ovallette
- 1 penutup botol esen vanilla/pandan/oren/ros ikut citarasa
- 250 g tepung gandum (3cwn)
- 3 sudu teh baking powder
- 150 ml susu segar (1 cwn)
- pewarna mengikut kegemaran
- filling secukupnya (strawberry/blueberry/choc/sekaya dll)

Cara:

- ayak tepung dn baking powder...ketepikan
- satukan telur, gula,ovallette dn esen...putar dgn mixer hingga kembang dn berkrim
- masukkan tepung yg tlh diayak tadi berselangseli dgn susu sehingga habis...kacau sebati
- bahagikan adunan kpd beberapa bhgn dn titiskan warna kegemaran
-masukkan ke dlm plastik bag...gunting hujung
- picit adunan hingga 1/2 bhgn ppcup
- picitkan pula filling (pun sy letak dlm plastik...gunting hujung)
- picitkan lg adunan yg sama sehingga penuh ppcup
- dot2 kan dengan warna yg berlainan
- kukus selama 10 - 15 min

Tuesday, October 11, 2011

Besday present Darwisy

Alhamdulillah, ada rezeki lebih bulan nie baba pakat @ di paksa oleh mama beli tolocar untuk Darwisy..haha, jahat sungguh mama nie kan..bukan apa, sajer2 jer nk tgk gaya dia tunggang tolocar nie..apa itu tolocar??? meh kita tgk ramai2 noksss...

suka sgt turun mendadak, kdg2 smpi terbalik car tu


very simpla dan harga yg berpatutan..huhu..nie pun terjumpa kat jusco perda ms nak beli botol susu semalam..so, mama pun menyergah baba supaya beli cepat2..hehe..actually mama yg terlebih excited nak tgk Darwisy naik benda nie...apapun thanks pada big bos, baba tercinta..mmuah...upah ya..



Sunday, October 9, 2011

suka suki giveaway

Dah nam apun suka suki, dan memang sangat2 simple cara2 nak join...haha...


moga ada rezeki di sini...



2nd lucky draw by cintairmata

Lucky draw contest yang sangat simple...


 I likessss....



Mila's Chocolate Giveaway 2011

Mari kita join ramai2...


SAYA NAK MENANG COKLAT

Sapa nak join sila klik banner yer..

Friday, October 7, 2011

22 Sebab Malaikat Rahmat tidak akan memasuki rumah anda....

1-Rumah orang yang memutuskan hubungan Silatul Rahim.

2-Rumah orang yang memakan harta anak yatim secara haram.

3-Rumah yang memelihara anjing.

4-Rumah yang banyak menyimpan gambar yang mencerca Para Sahabat Nabi, orang yang telah mati dan sebagainya.

5-Rumah yang mengumandangkan nyanyian yang memuja selain daripada Allah SWT.

6- Rumah yang sering meninggikan suara.

7- Rumah yang didiami mereka yang syirik kepada Allah SWT seperti tukang tilik, ahli syihir dan nujum.

8-Rumah yang menggunakan perhiasan daripada emas seperti pinggan dan mangkuk daripada emas.

9- Rumah yang makan makanan yang berbau seperti bauan rokok, perokok, penagih dadah .

10- Rumah yang didiami mereka yang sentiasa bergelombang dengan maksiat.

11- Rumah yang didiami mereka yang melakukan dosa-dosa besar.

12-Rumah yang didiami mereka yang derhaka kepada kedua ibu bapa.

13- Rumah pemakan riba,intres.

14-Rumah yang mengamalkan budaya syaitan seperti kumpulan rock.

15- Rumah yang memiliki patung-patung.

16-Rumah yang memiliki loceng seperti loceng gereja.

17- Rumah yang didiami peminum arak.

18- Rumah yang mempercayai tukang tilik.

19- Rumah yang didiami mereka yang mendapat laknat Allah SWT, pemakan rasuah, pemberi rasuah dan mereka yang mengubah kejadian Allah SWT seperti wanita yang mencukur bulu kening, wanita yang memakai gelang atau rantai di kaki.

20- Rumah yang didiami mereka yang berhadas besar tanpa mandi Janabah/Junub.

21- Rumah yang melakukan pembaziran ( berhias dengan berlebihan ).

22- Rumah yang melakukan maksiat di dalamnya.

Thursday, October 6, 2011

After a year , we still have 2

Apa yg selepas setahun tue? haha..suspen kan ayat tue...huhuhu...bukan apa cik kiah ooi, ni nak citer apa lagi yg ada selepas sethun umur si bucuk kecik nie...Jangan tak caya, kami masih belum buka 2 lagi hamper yg duk canteek tersadai atas almari tue..ni baru teringat nak buka..Bukan nak ek, tapi mmg bnyk sgt dpt ms Darwisy lahir tahun lepas, maklumla anak first kan..rezeki lebih sket dari biasa..Alhamdulillah..

"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"
"


hamper nie dari family belah Terengganu..kalau nak ikut pada jumlah toiletries yg dapat nie, guna sampai usia 3-4 tahun pun boleh...jimat duit baba you..haha... 









Tuesday, October 4, 2011

Learn English

Common mistakes

Chinese StyleIt's seven twenty o'clock.
American Style
It's seven twenty.
Chinese StyleYour coat is broken.
American Style
Your coat is torn.
Chinese Style
Susan didn't make a fault anyway.
American StyleSusan didn't make a mistake anyway.
Chinese Style
Would you mind posting this letter for me ? Yes, certainly.
American StyleWould you mind mailing this letter for me ? Of course not. OR( Not at all )
Chinese Style
He becomes better.
American StyleHe got better.
Chinese Style
We'll have a hearing test tomorrow.
American StyleWe'll have a listening test tomorow.
Chinese Style
I recommend you to take a long vacation.
American StyleI recommend that you take a long vacation.
Chinese Style
The last bus leaves at eleven o'clock. It's about eleven now, Hurry up!
American StyleThe last bus leaves at eleven o'clock. It's nearly ( almost ) eleven now, Hurry up!
Chinese StyleIt was still bright outside.
American StyleIt was still light outside. 

Monday, October 3, 2011

Chocolate oh coklat....


10 Delicious Facts about Chocolate

Chocolate is one of the most popular and yummiest types of foods that will likely stay at the top of most peoples favorite food lists. Chocolate is something most of us have grown up enjoying, but very few of us have taken the time to learn the many facts that are associated with Chocolate. There are actually hundreds of facts that are associated with Chocolate and I have created a list of the ones that I find most interesting. If you want to know the nutritional values in the different types of chocolate, check out these chocolate nutrition facts.

1. It is a known fact that chocolate has caffeine in it. But did you know that you would have to eat more then a dozen chocolate bars to get the same amount of caffeine from a cup of coffee? There are about 5 to 10 mg's of caffeine in one ounce of bitter chocolate, 5 mgs in milk chocolate, and 10mgs in a six-ounce cup of cocoa.
2. Chocolate is actually a valuable energy source. A single chocolate chip can provide enough energy for an adult human to walk 150 ft.

3. Chocolate has great health benefits. It helps with depression, high blood pressure, Tumors and Pre-menstrual syndromes.

4. Chocolate does not cause or aggravate acne, this is a myth.

5. One ounce of baking chocolate or cocoa contains 10% of the daily recommended intake of iron.

6. Chocolate can be deadly for dogs. Chocolate contains an ingredient called "Theobromine" which can be toxic to a dogs central nervous system and cardiac muscles.

7. People spend more than $7 billion dollars a year on chocolate.

8. The per capita consumption of chocolate indicates that each person consumes 12 pounds of chocolate each year.

9. Milk Chocolate is the most preferred type of chocolate, however dark chocolate is especially popular among men.

10. In Alfred Hitchcock's movie "Psycho" chocolate syrup was used to indicate blood in the famous shower scene.


Read more: http://www.infobarrel.com/10_Facts_about_Chocolate#ixzz1ZjOs0k18

Saturday, October 1, 2011

2 part- birthday Darwisy- picnic time, Pantai Merdeka

Second birthday party kali nie sambut berdua gak, dengan birthday boy yg kebetulan lahir 10 hari awal dari Awisy, sepupunya Afiq..kali nie niat di hati nak buat ala2 picnic and bbq..at first kami rancang nak buat kat Batu Feringgi, then tukar lokasi kerana keadaan cuaca yang tek berapa nak menentu masa tu..

muka gedik..huhu

percubaan menghidupkan api bbq

suka jerit2


my anak buah

kek sponsor by my cousin



just love it...


dua daddy tgk berusaha meniup api




two cute mommy..haha


cayang buchuk mama

dpt adiah helicopter...

It was fun to have this type of occasion sometimes..cuma kena cari masa yg sesuai coz my cousin's hubby nie keja shift..so, kalau keje malam leh la nak lepak sama2....


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...