CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Monday, January 31, 2011

Jalan2 hujung minggu @ tesco & mengkuang titi

Jalan2 @ Tesco...shopping..

Teman papa jog @ mengkuang titi
Papa, mama & Darwisy


Saturday, January 29, 2011

His first month...

Random pic masa Darwisy first month melihat dunia..

Day 4

Day 6

Day 9

Day 14

Mama & papa love Darwisy so much..Moga menjadi anak yang berjaya dan di hormati..

Friday, January 28, 2011

Darwisy dah mula tido meniarap..

Sejak dah pandai meniarap  nie, tido pn nak meniarap gak..malam-malam kena perhatikan selalu, takut2 dia meniarap plak.Tapi kesian gak, bla terjaga jer nk meniarap.hehe..kelakar sgt bl tgk..smbl mata lelap pn boleh nk menirap.Mama ni takut Darwisy lemas ajer..terpaksa la letak penghadang supaya dia tak dapat meniarap.




Thursday, January 27, 2011

My baby is 4 months today..


Amirul Darwisy is 4 months today...cepat betul masa berlalu, tak sangka dalam pejam celik dah 4 months anak mama yer..Gambar nie aku capture ms dia tgh main dgn mainan baru..senyum lebar dia dgn lion tue..hehecomel sgt..

He's millstone :
  • Dah pandai mandi air sejuk, hehe..tu pn sejak alami cirit birit selama 5 hari berturut2..mama tak larat nk masak air panas bnyk kali, so pki jer air sejuk..good boy, tak nangis pn..hehe
  • Dah pandai meniarap pada usia 3 bulan 5 hari & hari nie dah pandai pusing2 sampai 360 darjah..kadang2 sampai keluar dari tilam
  • Tido pn dah meniarap, tapi mama kena perhatikan selalu, tkt Darwisy lemas plak..
  • Air liur masih lagi meleleh
  • Darwisy suka tengok tv esp xtvt sukan...kartun2 nie dia tak minat sgt..Last sunday tgk final badminton Super Series Malaysia , tak berkelip mata tgk...
  • Tak suka meniarap lama2 cepat mengamuk dan mula garu2 mata..
  • Dalam dua tiga har nie dah mula angkat montot..hehe...comel sgt..

Monday, January 24, 2011

Alternatif untuk kekal segar

Ramai yang mengadu keletihan terutamanya bila tiba musim bulan ramadhan.kalau time tak puasa tu bolehla kita nikmati segelas air serta sepotong kek coklat..tapi kalau puasa bagaimana? Antara tips untuk kekal segar :

  • Aroma lavender ~ Letakkan aroma lavender di persekitaran anda samada di ruang tamu atau di kamar tidur.Ia juga bagus untuk menghilangkan sakit kepala dan mengurangkan stress.
  • Manikur ~ Ambil masa seketika untuk melakukan rawatan kuku kerana sudah seharian jari-jari anda bekerja.
  • Tonton filem lucu ~ Ketawalah kerana ia dapat meredakan stress,meningkatkan kekebalan tubuh,perbaiki peredaran darah serta dapat menstabilkan tekanan darah.Ia juga boleh membantu untuk menjaga kadar gula dalam darah dan juga membantu pencernaan dengan lebih baik.
  • Senaman regangan ~ Jika tiada masa terluang untuk melakukan nya, jangan bimbang kerana ia boleh dilakukan pada masa anda sedang berehat seperti sedang menonton tv.Ia boleh meningkatkan fleksibiliti tubuh dan mengurangkan tekanan.
  • Hubungi teman rapat ~ Berbicara dengan teman baik, berkongsi cerita dan tertawa akan membuatkan diri berasa lebih segar.
  • Tidur seketika ~ Jika tubuh terlalu letih, ambil sedikit masa untuk melelapkan mata.Pasti akan kembali segar setelah bangun dari tidur walaupun seketika.

Saturday, January 22, 2011

Bila mama & papa buli darwisy...

Inilah akibat bila papa & mama dah start buli Darwisy..haha..macam2 kami buat nak bagi dia geram dan jerit..suka..suka..


Time nie ok lagi, masa tu Darwisy tengah asyik sebab dapat buku baru...hehe
Maka bermula la aksi Darwisy di buli..


Al kisah nak pakaikan ala2 utdung tapi tangan dia cepat ajer menarik kain tue..dapat snap yg nie ajer..Tengok muka geram dia..siap tunjuk buku lima lagi..haha


Papa pakaikan ala2 serban tok aji...time nie tengah tengok cite drama Ustaz Amirul kat TV3, so kebetulan nama  pun sama Amirul Darwisy, jadi papa berangan anak nyer jadi ustaz bila besar nanti..InsyaAllah...Amin..

Friday, January 21, 2011

Bila tauke buat jualan murah...

Semalam aku dengan hubby pergi survey furniture baru..hehe..Sempena hubby dapat bonus lebih nie, ada can tambah perabot baru..Dalam pada kami survey tue, kami pi la satu kedai perabot nie..Hubby turun survey dalam kedai, aku plak duk dalam kete coz si kecik nie sedang tido plak..Pusing punya pusing kepala, sekali aku terbaca kad2 jualan murah yang tokey kedai nie buat..haha...memang susah nak percaya tapi it's true..bahasa!!!



Gelak memang gelak la, biasa la bila Chinese language translate to bahasa..hehe...apa pun  tokey kedai nie memang selamba..kalau tak, tak kan sold out barang dia..sempena CNY nie, memang ramai buat furniture hunting..

Wednesday, January 19, 2011

Aksi papa melayan Darwisy

Inilah hobby baru hubby I..Melayan kerenah Darwisy atau Darwisy yang kena melayan kerenah papa dia..Bila boring2 papa kerjakan Darwisy dengan macam2 aksi..Kadang2 sampai naik lemas budak tu dibuatnya,adakala sampai merajuk2 Darwisy dengan papa..Memang kelakar tengok gelagat diorang nie..

video

Tuesday, January 18, 2011

Shop in the park

Malam minggu hubby teringin nak makan KFC..So kami pergi Auto-City..sambil2 tu jalan2 dekat Shop in the park..Hehe..Bulat2 mata Darwisy dapat tengok lampu bergemelapan..masa nie ramai org tgh duk shopping untuk CNY..penuh bangat..




Gambar papa tak der coz papa tukang capture...Ala2 photographer gitu..hahaha..

Saturday, January 15, 2011

Idiopatik Trombositopenik Purpura ( ITP )

ITP adalah sejenis penyakit darah yang disebabkan oleh antibodi manusia yang menentang atau melawan platlet darah.
I :  Idiopatik bermakna sebab penyebab penyakit itu adalah tidak pasti 
T:  Trombositopenik bermaksud darah tidak memiliki platlet yang secukupnya
P:  Purpura bermakna seseorang itu memiliki lebam melampau pada tubuhnya

Gejala ITP adalah: 
  • Tanda2 lebam yang berlarutan sehingga beberapa hari
  • Keletihan
  • Bintik2 merah pada kulit terutama pada kaki dan tangan
  • Bagi wanita, darah haid keluar dengan lebih banyak
Jika ia dihidapi oleh kanak2 biasanya ia menyerang pada usia dua hingga empat tahun dan kebanyakkan wanita yang menghidap ITP adalah golongan wanita muda tetapi ia juga boleh menyerang sesiapa sahaja.Penyebab ITP adalah tidak diketahui.

Pada umumnya antibodi adalah tindak balas sihat kepada bakteria atau virus.Tetapi bagi penghidap ITP, antibodi menyerang platlet2 darah yang dimiliki oleh tubuh mereka.

Friday, January 14, 2011

Free sample from Nestle Products SB

Last 2 weeks I ada request Nestle Infant Cereals sample,tak sangka hari nie dah sampai..Bagus2,good job..hehe..Actually sajer jer request sample nie, early preparation untuk Darwisy nanti..Sebelum beli kena try bagi yang sample dulu,kot2 dia tak berkenan plak nanti, kan dah membazir kalu beli yang besar.


Nestle hantar 2 sample berlainan perisa...yang warna merah tu Brown rice ( beras merah ) dan yang warna kuning tu Oat with prun ( oat dgn prun ).Both of it ada iron,vitamin A & C...Brown rice to special nyer, easy to digest & ada DHA.Oat with prun plak ada Prebio & DHA.Untuk dapatkan free sample nie just register dekat www.nestle.com.my..

Thursday, January 13, 2011

My baby have CTEV?

Darwisy was diagnosed having CTEV on his left leg when he was born.What is CTEV? At first I pun tak tau apa itu CTEV, then after dpt explanation from Pead's   Hospital Pulau Pinang, then I know apa itu CTEV..It's mean Congenital Talipes Equinovarus or commonly known as clubfoot. 

  • C.T.E.V or clubfoot is a relatively common condition affecting the lower leg.
  • Congenital - present at birth
  • Talipes - referring to foot and ankle
  • Equinovarus - pointing downwards and inwards
  • Approximately 1-2 per 1000 births are affected and half of the children born with talipes have both feet affected. It is three times more common in boys than girl
So, after discharge from hospital I bawa Darwisy untuk buat satu kasut atau di panggil splint dalam bahasa science medicine..Inilah rupa Splint tue..

Masa nie umur Darwisy baru 5 hari
So, I pakaikan kasut tu mengikut arahan dari therapist.Ikut pada dia hanya pakai 1 jam then rest 1 jam and for the whole night masa time tidur.I continue pakai splint nie sampai umur dia 2 weeks..Tu pun kadang2 skip coz kesian tengok dia tak selesa dengan splint tue.But then after 1 month, I tengok ada perubahan kat kaki dia.nampak cam biasa jer, tak 'cacat' pun.I jadi confuse.Then mother kata maybe kaki dia dah ok kot.

Tapi I tak puas hati,after habis pantang I buat appointment jumpa Pakar kat Hospital Pantai,KL..Tempat keje lama,senang sket dah kenal ramai orang kat sana.So I bawa jumpa Dr Khairul Faizi Mohammad,Consultant Foot and Ankle Surgeon.After examine my son foots, Doc tu kata it was normal,no CTEV..Terkejut la I.So i tunjuk referral letter from Therapist kat Penang tu pada dia.He said that they are wrongly diagnosed my son.Macam mana boleh jadi gitu.I kata pada Doc memang I sendiri nampak keadaan kaki Darwisy macam ada bengkok sket.Then Dr Khairul explained dekat I macam mana rupa sebenar baby yang ada CTEV atau pun katanya 'kayu golf''.

So, finally...Darwisy was normal & healthy baby..sayang Darwisy..Even dekat buku rekod kesihatan dia tulis Darwisy mengalami CTEV tapi dia bukan CTEV child.Suka nyer I..Kalu tak memang runsing la nak pikir masa depan dia coz kata Dr Khairul kalau betul ada CTEV dia kena buat operation pada usia 6 tahun.Alhamdulillah,pray to Allah & thanks to Allah...

Tapi kenapa Hospital Besar Pulau Pinang tu tak tengok betul2 sebelum diorang diagnosed my baby ada CTEV?..Erm..tak patut.. 


Wednesday, January 12, 2011

I have a new template design

Sebelum nie just pakai yang sedia ada eh google, sekarang dah jumpa blog yang ada free template untuk blog kita..hehe..susah gak nak cari, tapi akhirnya jumpa yang berkenan setelah bnyk kali copy, paste & see..

Kalau sesapa nak design baru boleh la pergi ke link nie..http:thecutestblogontheblock.com..

Enjoy..

I'm one of the winner...

Yuuhu...hahaha...tak angka I boleh menang..Nie la 1st time i masuk contest kat blog my friend...Not a 1st winner but 2nd winner.Anyway as long as namanya winner so memang I menang la kan..haha..Contest ni masa bulan Disember 2010 hari tue, kira acara penutup bagi that year la..



Inilah hadiahnyer..from Bali...very nice & simple,but I love it...



Thanks to http://sayahappyselalu.blogspot.co for the contest & the gift...hehe..Ada masa buat lagi yer, boleh saya join lagi..

Tuesday, January 11, 2011

Before & after..

What is before & what is after?? hehehe...Actually bukan apa pun, just nk paste gambar bilik Darwisy yang halfway siap di cat oleh my hubby.Colour nie my hubby yang pilih sea view, sebab2 dia pilih warna nie I pun tak tau,maybe sebab baby boy kot..Masa mula2 cat nampak pelik, then lama2 nampak ok & nice..

Nie la colour sea view..cantik kan?

Nie after aku letak gambar2...


Nie baru halfway siap, untuk yang sebelah dinding ajer, dinding yang lagi satu belum siap design n ada lagi half of the wall yang belum sempat di cat..maklumla, hubby penat..So kena tunggu bila dia ader masa lagi baru boleh cat..Bukan I tak mau tolong, nanti takut cat tak sama rata..hehe..Lagipun nie kan men's work, baru la nampak lebih tough..right? 


Sunday, January 9, 2011

Pada syurga di wajahmu

I love this song so much...

Nash

Pada Syurga Di Wajah Mu 

Tuhan sengaja menduga kita
Di mana kesabaran manusia
Engkau isteri yang ku sanjungi
Lambang semangat cinta dunia

Pasti engkau terkenangkan
Peristiwa semalam
Saatku menggadaikan cinta
Pada onak dan duri asmara

Entah di mana akal fikiran
Hingga sesat di jalan yang terang
Ini suratan yang diberikan
Menguji kekuatan jiwa

Waktu engkau ku lupakan
Dalam kemarau panjang
Betapa hatimu rela
Demi melihatku bahagia

Kau menahan segala siksa
Di hati hanya berdoa
Mengharapkan aku kan pulang
Agar terang cahaya

Ku yang hanyut di arus dosa
Di laut ribut melanda
Dan berenang ke pelabuhan
Kasih sayang sebenar

Air mata cinta darimu
Ku menjadi rindu
Pada syurga di wajahmu
Tiada tanda kau berdosa

Biar aku cium tangan mu
Membasuh lumpur di muka
Ku yang hanyut berarus dosa
Di laut ribut melanda

Kau menahan segala seksa
Di hati hanya berdoa
Ku berenang ke pelabuhan
Mencari cinta sebenar

Kan ku tahan apa hukuman
Di hati hanya berdoa
Biar aku cium tangan mu
Sekali lagi bersama

Bukan sekali jalan berduri
Hanya tuhan yang pasti
Mengerti...

Thursday, January 6, 2011

OMG...like japaness kid..




I am proud to be a mom..hahaha..coz he looks so cute..n cute..n cute..haha...bangga tak? ke mana pergi mesti org geram nak cubit pipi tu kan..huhu..entah kenapa berulang kali aku mesti nak tengok gambar nie..topi tu adiah dari ex-officemate aku.Ngam2 jer saiz nyer..mmg comel bila Darwisy pakai, nmpak macam anak jepun..

Suka...suka...suka...

More & more.


Kali nie sajer nak post gmbr2 Darwisy meniarap..hehe bukan apa sajer jer..excited sangat tengok..maklumla anak 1st.

Do i look cute?..hehe


Kepenatan..Take a break..

Hello mama..

So so cute..geram tengok...esp bahagian checks tue..rasa nak gigit2 ajer..Tapi yg tak best nyer bila meniarap air liuh meleleh bukan main banyak lagi,kadang2 penuh satu muka..huhu, kena spare sapu tangan tiap kali meniarap..Erm kenapa kuat sangat meleleh air iur ek? nak kata ada benda mengidam yg tak dapat masa preggy dulu tak plak rasanya..erm..confius..



Monday, January 3, 2011

01012011...Darwisy dh pandai meniarap...

This is the best new year present i ever had....petang tadi Darwisy tiba2 try untuk meniarap, time tu baru pas nyusu & salin lampin...Guess??? Sekali try dah dapat terus..cuma tangan je terkial2 nak epas dari bawah badan..hehe...I dengan hubby suka sangat, pas tu banyak kali gak dia try meniarap.Comel sangat..

1,2,3...yeah..yeah..
Nak tengok saya berjaya??  

Finally, i made it..

Haha mmg comel..Skrg tiap2 hr pn nk meniarap,pantang baring nak pusing ajer..jenuh mama nk jaga, coz sat2 dia jerit mintak angkat.Lenguh la tu tiarap lama2..


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...